Τα λένε μπαρμπούνια (μπαρμπουνοφάσουλα) γιατί έχουν κόκκινα στίγματα στο κάτασπρο δέρμα τους και θυμίζουν λίγο το ψάρι μπαρμπούνι, στη Γορτυνία τα λένε λόμπες όταν είναι ξερά, αλλού τα λένε χάντρες και στο εξωτερικό είναι γνωστά σαν φασόλι κράνμπερι γιατί το χρώμα των στιγμάτων τους θυμίζουν τα κράνμπερι δηλαδή τα κράνα, όμως όποιο κι αν είναι το όνομά τους δεν παύουν να είναι από τα ιδιαίτερα νόστιμα φασόλια με μια μοναδική γλύκα όταν μαγειρεύονται.