ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΑΛΛΑ ΡΟΜΑΝΑΤοσο ο υγραλατος οσο και ο αποξηραμενος μπακαλιαρος ειναι πολυ δημοφιλεις στην γειτονικη μας Ιταλια, οπου τον μαγειρευουν με διαφορους τροπους. Καποτε τους ονομαζαν "το ψαρι των φτωχων" εξ'αιτιας της χαμηλης τους τιμης, που τους εκανε προσιτους σε ολα τα κοινωνικα στρωματα. Απο την Ναπολη μεχρι το Βένετο, υπαρχουν αρκετες πεντανοστιμες συνταγες, που αξιζει τον κοπο να δοκιμασουμε. Αναμεσα στα πιο φημισμενα πιατα με μπακαλιαρο ειναι τα : μπακαλά αλλα βιτσεντίνα, μπακαλά αλλα λιβορνέζε, μπακαλά αλλα ναπολετάνα, μπακαλιαρος με πατατες.