Γνωστοί ως οι καλύτεροι κουραμπιέδες της Ελλάδας, οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης, με καταγωγή από την Καππαδοκία και μια πολυταξιδεμένη συνταγή που έφτασε στην περιοχή με τους πρόσφυγες, έχουν δύο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά...
Όπως γνωρίζεις (ειδικά αν ακολουθείς αυτό το μπλογκ), κατάγομαι από την Καβάλα όπου ήταν διάσημη η μπουγάτσα του Ανδρεάδη. Ανάμεσα στις αναμνήσεις μου, κυριαρχεί η "βόλτα" για ψώνια το Σάββατο πρωί στο κέντρο της πόλης και η ουρά που σχηματιζόταν μπροστά στο μαγαζί του για να απολαύσουν τη μπουγάτσα του, άλλοτε αλμυρή με τυρί, κιμά ή σπανάκι κι άλλοτε η κλασσική γλυκιά με κανέλα και ζάχαρη.
Το μωσαϊκό ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά. Η θεία μου, το έλεγε πάντα σαλάμι ενώ η μαμά μου το έλεγε κορμό. Όποια ονομασία όμως κι αν χρησιμοποιήσει κανείς, είναι ένα από τα μαμαδίστικα γλυκά που μένει επίκαιρο πάντα στην αγάπη μικρών και μεγάλων.
Δεν χρειάζεται παρά μόνον 5-6 λεπτά για να την ετοιμάσεις και άλλα 40 για να την ψήσεις. Είναι οικονομική, νόστιμη, φυσικά νηστίσιμη και με 9 υλικά, δεν τρίβεται και δεν χρειάζεται μίξερ. Άρα είναι μια κλασσική αλλά λίγο πιο ελαφριά φανουρόπιτα-κέικ γιατί έχει λιγότερο λάδι ενώ εξακολουθεί να είναι πολύ πολύ νόστιμη και υγιεινή για μικρούς και μεγάλους.
Καλημέρα! Ας ξεκινήσουμε γλυκά και δροσερά την εβδομάδα αυτή! Τώρα το καλοκαίρι και ειδικά τις μέρες που έχει πολλή ζέστη εκείνο που αποζητούμε είναι απλές, δροσερές, γλυκές νοστιμιές που συνοδεύονται από φρούτα που υπάρχουν άφθονα και ολόγλυκα και ικανοποιούν κάθε επιθυμία.Σήμερα, λοιπόν, σου προτείνω μια από τις πολύ αγαπημένες μου γλυκονοστιμιές.