ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΡΟΜΑΝΑ Αν στην Ελλάδα η κλασσική συνταγή για τις αγκινάρες είναι η "αγκινάρες αλά πολίτα", τότε στην Ιταλία είναι η "αγκινάρες αλά ρομάνα". Οπως υποδηλώνει και το όνομα της, η συνταγή αυτή προέρχεται απο την περιοχή του Λάτσιο (Ρώμη), όπου και καλλιεργείται, απο την Ρωμαϊκή ακόμη εποχή, η ποικιλία αγκινάρας ρομανέσκα, που μοιάζει πολύ με την δικιά μας ιώδη ποικιλία της Αττικής (μικρή, σφαιρική, με μώβ φυλλαράκια και χωρίς αγκάθια).