ΧΤΑΠΟΔΙ ΑΛΑ ΠΙΝΙΆΤΑΧταποδάκι μαγειρεμένο με μία παλιά, παραδοσιακή ιταλική συνταγή.pignata (foto tratta dal web)Ένα από τα πιό χαρκτηριστικά πιάτα της καλής παραδοσιακή κουζίνας στο Σαλέντο στην Απουλία, είναι και το purpu alla pignata, δηλαδή χταπόδι μαγειρεμένο μέσα στην πινιάτα. Η πινιάτα (pignata) ή τιέλα είναι ένα κεραμικό σκεύος με χοντρά τοιχώματα, το οποίο μοιάζει με κανάτα με καπάκι και το χρησιμοποιούν για να μαγειρεύουν επάνω στην φωτιά όσπρια ή κρέας (δες φώτο παραπλεύρως).