ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝΤο λαχματζούν ίσως πολλοί να το γνωρίζουν και απο την κυπριακή κουζίνα. Πρόκειται για παραδοσιακή πίτα με πικάντικη γέμιση απο κιμά και λαχανικά, που την συναντάμε σε διάφορες κουζίνες της Ανατολής (Τουρκία, Αρμενία, Συρία, Λίβανο). Η ονομασία προέρχεται από το αραβικό laḥm ʿajīn, συντόμευση του laḥm bi'ajīn, που σημαίνει "κρέας με ζύμη". Πολλοί παρομοιάζουν το λαχματζούν και με ένα είδος πίτσας με γέμιση κιμά. Στις μουσουλμανικές χώρες ο κιμάς συνήθως είναι απο κρέας αρνιού, ενώ τα βασικά λαχανικά είναι η ντομάτα, το κρεμμύδι, οι πιπεριές (συνήθως πικάντικες) και ο μαϊντανός.