ΤΑ ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΑΠικραμυγδαλα ονομαζονται οι σποροι στο εσωτερικο των κουκουτσιων διαφορων καρπων και ειδικοτερα του βερυκοκκου και του συγγενες του καϊσιου. Μοιαζουν εξωτερικα πολυ με τα αμυγδαλα και εχουν πικρη γευση και εντονο χαρακτηριστικο αρωμα. Χρησιμοποιουνται κυριως στην ζαχαροπλαστικη και στην ποτοποιϊα. Σπανιοτερα χρησιμοποιουνται επισης τα κουκουτσια απο το ροδακινο, το μουσμουλο αλλα και το μηλο, το αχλαδι ή τα σταφυλια, αλλα δεν τους αποδιδεται βεβαια ο χαρακτηρισμος πικραμυγδαλα.