RATATOUILLE ... ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΤΟΥΡΛΟΥ! Το ratatouille (ρατατουί) ειναι ενα πιάτο της νόστιμης χωριάτικης γαλλικής κουζίνας, με καταγωγή απο την περιοχή της Νίκαιας, γι' αυτό και μπορεί να το συναντήσετε και ως ratatouille niçoise. Το όνομα του προέρχεται απο την λέξη ratatolha, που στην διάλεκτο της Προβηγκίας σημαίνει ανακατεύω. Η παραδοσιακή συνταγή του ρατατουί αποτελείται απο διάφορα καλοκαιρινά λαχανικά, μαγειρεμένα με σάλτσα ντομάτας. Αρχικά δεν περιείχε μελιτζάνες παρά μόνον ντομάτες, κολοκυθάκια, πιπεριές, κρεμμύδια και σκόρδο, ενω απο μυρωδικά herbes de Provence ή βασιλικό.