Η Tarte Tatin, γαλλικό γλυκό του 19ου αιώνα με καταγωγή σίγουρα γαλλική αλλά αμφισβητούμενη. Οι μεν λένε ότι γεννήθηκε από ένα μικροατύχημα στην κουζίνα των δεσποινίδων Τατέν, στην πόλη Lamotte-Beuvron της κεντρικής Γαλλίας κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα όταν κληρονόμησαν το πανδοχείο του πατέρα τους και η σπεσιαλιτέ τους ήταν η τάρτα μήλου. Κάποια φορά, λοιπόν, που τα μήλα για την τάρτα "άρπαξαν" λίγο και καραμέλωσαν, η μια από τις αδερφές για να μη χάσει την τάρτα έβαλε τα μήλα στον πάτο μιας ταρτιέρας, τα σκέπασε με τη ζύμη και ξανάβαλε την τάρτα στο φούρνο.