ΣΑΛΤΣΑ ΑΪΌΛΙ(ΣΚΟΡΔΟΜΑΓΙΟΝΕΖΑ)Η σάλτσα αϊόλι, είναι στην πραγματικότητα μία σκορδομαγιονέζα. Στα ελληνικά έχει επικρατήσει να την λέμε και αγιολί, μάλλον επηρεασμένοι από την γαλλική γλώσσα. Είχαμε αναφερθεί σε αυτή, όταν είχαμε μιλήσει για την σπιτική μαγιονέζα (εδώ), καθώς θεωρείται και ο πρόγονος της. Η καταγωγή της είναι από την δυτική πλευρά των ακτών της Μεσογείου και απαντάται στις παραδοσιακές κουζίνες της Ισπανίας (Βαλένθια, Καταλονία, Μούρθια και Ανατολική Ανδαλουσία), της Γαλλίας (Προβηγκία) μέχρι και το γειτονικό Πιεμόντε αλλά και στις ακτές της Λιγκούρια, στην Ιταλία.