ΟΙ "ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΕΣ" Οι "βενετσιάνες" (veneziane) ειναι πεντανόστιμα αφράτα μπριοσάκια με επικάλυψη κρεμας ζαχαροπλαστικής, πασπαλισμένα με ζάχαρη και γρανέλλα ζάχαρης. Καθαρά ιταλικό παρασκεύασμα, με καταγωγή απο την βόρεια Ιταλία, διαδεδομένο όμως αρκετά και στο ιταλόφωνο καντούνι του Τιτσίνο (Ελβετία) και με άμεση συγγένεια με το πανεττόνε. Οι νοικοκυρές, πρίν προσθέσουν στην ζύμη του πανεττόνε τα αποξηραμενα φρούτα και τα canditi (ζαχαρωμένα κομμάτια φρούτων και εσπεριδοειδών), ξεχώριζαν μια ποσότητα με την οποία έφτιαχναν τις βενετσιάνες.