Ρετσίνα... ένα βασικό, παραδοσιακό κρασί του ελληνικού τραπεζιού με ιδιαίτερη γεύση και κεχριμπαρένιο χρώμα. Το κρασί της ταβέρνας, φθηνό και άφθονο για τους πολλούς που περιέχει ρετσίνι σαν φυσικό συντηρητικό αλλά και αντισηπτικό. Ένα κρασί λαϊκό, απλό, ανεπιτήδευτο που όμως τα τελευταία χρόνια έμεινε λίγο παραπονεμένο και περιφρονημένο, παραγκωνισμένο από ...διάσημα λευκά κρασιά με φρουτώδη γεύση και υψηλή καταγωγή! Κι όμως η ρετσίνα έχει την ιστορία της! Οι Μινωίτες καλλιεργούσαν σταφύλια και τα "πατούσαν", παράγοντας κρασί με ρητίνη, που το αποκαλούσαν "ρητινίτη οίνο" ήδη από το 1700 π.Χ.