Η Φοκάτσια της Απουλίας !photosερασι τέχνηςΗ Ιταλική φοκάτσια μοιάζει με ψωμί (“panis focacius” στην αρχαία Ρώμη), ένα ψωμί πλατύ κι επίπεδο, ψημένο σε φούρνο.Τα υλικά της φοκάτσια δεν διαφέρουν πολύ από τα υλικά της πίτσας, χρειάζεται απαραίτητα καλό ελαιόλαδο, σταρένιο αλεύρι, μαγιά, νερό, αλατάκι και ανάλογα με την περιοχή προσθέτουν μυρωδικά, κρεμμύδι, τυρί, αλλαντικά ή λαχανικά. Υπάρχουν και περιοχές, ειδικά στη βορειο δυτική Ιταλία, που την φοκάτσια την φτιάχνουν γλυκειά (focaccia dolce).Ανάμεσα στις παραλλαγές της φοκάτσια, οι επικρατέστερες εκδοχές είναι :- Η φοκάτσια της Γένο