Για το σάμαλι:2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό1 κούπα ζάχαρη 1 ½ κούπα χυμός πορτοκάλι 1 κουταλάκι σόδα 1 βανίλια 1/2 κουταλάκι μαστίχα τριμμένη 5 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ Ξύσμα ενός λεμονιού Για το σιρόπι: 4 κούπες ζάχαρη 3 1/2 κούπες νερό Χυμός 1 λεμονιού ¼ κούπας κονιάκ Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο σιμιγδάλια με το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, τη μαστίχα και το ξύσμα λεμονιού. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε στο σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά ~ το μίγμα θα γίνει αραιός χυλός.