ΧΟΣΑΦΙ Το χοσάφι (κάποιοι το λένε και χουσάφι) είναι γνωστό σε όσους έχουν εμπειρία απο την πολίτικη κουζίνα. Η γιαγιά Ανδρομάχη συνήθιζε να φτιάχνει τον χειμώνα κομπόστα απο αποξηραμένα φρούτα, δαμάσκηνα, σύκα και σταφίδες κυρίως. Η λέξη χοσάφι, προέρχεται απο την τουρκική hoşaf και σημαίνει φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα, βρασμένα σε ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης, αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε και κομπόστα φρούτων, απο την γαλλική του ονομασία compote de fruits (μίγμα φρούτων).